
Degustace: Porta Bohemica
Porta Bohemica je naturální vinařství založené v obci Velké Žernoseky roku 2010, jež se zaměřuje na suchá přírodně kvašená vína z Českého středohoří. Hrozny jsou pěstovány na směsi vulkanického a opukového podloží ve specifickém mikroklimatickém prostředí nad řekou Labe. Tradice vinařství v obci Velké Žernoseky je doložena do poloviny 13. století, víno se ale pěstuje v okolí Litoměřic již od dob knížete Spytihněva II., tedy od roku 1057. Jméno vinařství, Porta Bohemica – Česká brána, je inspirováno přírodním geologickým útvarem, na který je krásný výhled z vinic.
Ruční práce ve vinohradu je nejdůležitějším krokem na cestě k naturálním vínům. Při pěstování révy se majitelé snaží omezit používaní postřiků na nutné minimum. Hrozny jsou sklízeny ručně, pomlety či pošlapány a rmut poté leží několik dní na slupkách. Získaný mošt je spontánně kvašen. Víno je ponecháváno přes zimu ve sklepě mimojiné v dubových sudech a kvevri, kde bez dalšího zásahu zraje. Tím víno získá volnou cestu k projevení své odrůdovosti a místu původu.
Cílem je připravit harmonická vína se šťavnatou kyselinou, tak charakteristickou pro tuto oblast. Hlavní odrůdami jsou Müller-Thurgau, Ryzlink Rýnský a Pinot Noir. Doplňkově pěstují Veltlínské červené rané, Veltlínské zelené, Chardonnay, Tramín červený a Svatovavřinecké. Vína se nachází na lístcích vinných barů a restaurací v Praze, Roudnici, Táboře, Amsterodamu, Hamburku, Oslu, New Yorku a Montréalu.
Seznam ochutnávaných vzorků:
- Ryó 2023
- RR 2023
- RR 2021
- MT2024 nerez
- MT2023 sud
- Tramin orange 2023
- Charpin 23023
- PN 2023
K degustaci náleží také drobné občerstvení ve formě sýrů, uzenin, olivového oleje a francouzský chléb.